Archive for the 'Uncategorized' Category

daily news

June 5, 2011

“Hello Nazli aa.

Apa pasal you tada main itu badminton sikalang?

Last Tuesday you pon tara main woo”, katanya Mr Lim yang sedaya upaya bercakap Melayu.

“Aiya, itu hari lu tada call i. Ingatkan you suda tak mau main sama saya”, jawabnya aku bersungguh-sungguh.

“Main woo. Esok you datang la, kita main pukul 8.30 pagi”.

Terus aku bersetuju.

Lately aku gemar bersukan. Sebab dah lama tidak mengeluarkan peluh. Rasanya dah dekat sebulan aku asyik makan tidu saja.

Tubuh aku bukan macam orang lain. Even aku makan sikit saja, dia tetap naik.

Katanya emak aku,” Engkau tu metabolisme kurang, itu yang gemuk tu!”.

Helloooooo  mak, saya bukan segemuk yang disangka okey.

Bulan lepas seorang kawan aku meninggal dunia. Katanya malam sebelum arwah meninggal tu, dia mengadu sakit dada. Malam tu jugak bawa masuk hospital, then pagi itu jugak dia meninggalkan kami dengan seribu kenangan.

Semoga Allah tempatkan arwah Mat Yeen di kalangan orang yang mendapat keberkatan. Amin.

Dan malam Jumaat itu juga, abang aku memberitahu yang kawan nya juga baru meninggal dunia ketika arwah sedang tidur. Innalillah.

Semalam aku ke Janda Baik.

Tempatnya nice macamtu. Tapi kalau untuk berenang memang tak sesuai la since airnya terlampau “dalam”.

Aku just baring saja dalam sungai. Itu pon tak tenggelam jugak.

Kepada sesiapa yang terambil beg plastik bewarna pink, yang ada sudu dengan pisau kat dalam tu, sila pulangkan dengan kadar segera ya. Kat rumah sekarang tinggal satu sudu saja. Itu pon nasib baik aku tak bawa semalam.

Pulangkan!!

Marah nie!!

 

Gambar yang kedua ialah gambar terakhir aku makan nasik lemak menggunakan SUDU di tempat kejadian  sebelum dia dilaporkan hilang. Kepada sesiapa yang terjumpa atau terambil atau mempunyai niat jahat keatas sudu rumah saya, sila lah pulangkan dengan kadar yang segera atau bawalah  ke Balai Polis yang berhampiran dengan kediaman kamu.

Gambar yang ketiga, aku cuba buatkan muka aku macam sudu. At least aku boleh kurangkan situasi tegang dekat rumah yang mengalami krisis masalah kekurangan sudu.

Krisis lagi, masalah lagi.

Darurat.

Pulangkan!!

Aku saspek “dia” ataupun Ina yang keluarkan beg plastik itu dari poket beg aku.

Pulangkan!!

daily news

June 4, 2010

Kesian blog aku. Agaknya dah masuk sebulan aku tak menulis.Bukan ada orang baca pun.Kalau ada hanyalah ‘Dia’..Obesiti..hehehe

Selepas sebulan.Plan aku nak berhenti kerja agak terbantut sedikit sekarang. Aku baru jer dapat sambung aku punya Master kat Uitm Shah Alam. Ntah la, aku pun tak tau lagi either aku nie dah prepare ke belum untuk jadi student balik. Kadang-kadang rindu jugak aku time study dulu-dulu. Tapi itu dulu, ada kawan kat sebelah untuk teman aku study, tanya benda yang tak faham. Tapi sekarang aku hanya sorang-sorang. Siapa nak buat assignment nanti? Nanti kalau aku nak tiru camna nanti? Kalau aku tak datang class, siapa nak tolong signkan attendance?

Last sekali…Tujuan apa aku ambik master pun aku tak tahu.. =)

daily news

May 2, 2010

Aku nak berhenti kerja.

Tapi still tak dapat offer lagi.

Bukan aku tak bersyukur  tapi tiap-tiap kali datang kerja, aku benci berlakon yang aku gembira datang kerja..

Hari-hari jiwa aku ada kat tempat lain, jasad ada kat office.

Aku benci bila tiap-tiap kali aku buat kerja, akan ada soalan-soalan bodoh semacam aku nie tak boleh diharap langsung untuk buat kerja.

Aku langsung tak ada kawan kat sana.Kalau ada yang melayu pun sorang, tak habis-habis berlagak.Semua kena dengar arahan kau. Projek masuk keluar semua kena tunjuk, dengar cakap kau.Yang paling aku tak tahan, kau kalau boleh nak aku buat design  sama dengan kau design. Alasan senang untuk kau check..Aku nak cakap kau bodoh bangang.Design benda yang subjektif. Tiap-tiap orang ada skill sendiri. Selagi production boleh jalan kat factory, benda tu tak ada masalah.Kau boleh paksa kuda masuk dalam air, tapi kau belum tentu boleh paksa kuda minum air.

Perangai bodoh kau yang aku rasa annoy gila,kalau ada masalah, jawapan kau mudah gila.

.”ntah, aku pun tak ingat kenapa jadi camni..nie kan projek ko, ko la yang lebih tau. baik ko study balik”.

Last-last aku yang kena marah padahal semua kau yang arahkan dari A sampai Z. Sumpah kalau ada sorang lagi melayu kat sana, komfem muka kau pun aku tak akan pandang lagi ape lagi nak borak-borak dengan kau. Aku nak jer rasa bagitau bos biarlah semua benda yang aku dapat aku uruskan sendiri. Sekurang-kurangnya bala yang datang semua dari apa yang aku buat..Buat apa aku nak dukung biawak mati atas belakang kalau aku sendiri pun tak pernah bela biawak.

YA ALLAH..engkau murahkanlah rezeki aku.

daily news

March 6, 2010

bosan gila aku malam nie.plan nak ke shah alam, tapi malas la pulak.last2 duduk rumah depan tv main berukband.tengok bola.nak layan EPL, aku punya pakcik pulak excited nak tengok bola malaysia; SELANGOR LWN KEDAH. rumah dia, tv dia,astro aku bayar, elektrik aku bayar, so aku mengalah la.

AKU 1000000000x!! menguap tengok  budak tadika tendang bola dan annoy gila dengar suara suara Hasbull*ah Awan*g yang mengulas macam tengah ulas game piala dunia.cara kawal bola langsung tak kemas tapi duk terpekik macam bola dah nak gol.tapi kan.asal tiap kali aku tengok game bola malaysia, aku rasakan BOLA tu terlampau besar dari saiz pemain kita.tak kan la pemain kita kecik sangat compare dengan pemain mat saleh sana.bak kata pakcik aku,

‘BETO YIE.poksu kelih bola tu tinggi sapa ko paras stokin player’

malas aku nak cakap pasal bola.aku bukan pandai main sangat pon.main bola sendiri pun terkial2 lagi..hehe*oh.baiknya aku. =)

kelate mene kot lawe T- team..1-0!!