Archive for June, 2011

daily news

June 13, 2011

Tadi kan masa otw aku balik kerja, aku suka dengar radio Fly.fm.

Sebabnya kalau pukul 5.30 petang camtu, ada segmen untuk orang-orang yang single, orang yang kena rejeck,orang yang kurang keyakinan diri, untuk proposed their love to admirer.

Ada yang sangkut. Yang itu biasa la. Tak pelik pun.

Kalau bab yang kena reject tu, ada satu kali tu aku dengar, memang aku gelak macam setan dalam kereta. Aku rasa macam aku nak keluar dari kereta time tu jugak, lari dekat traffic light, lepas tu aku nak terajang orang yang bawak motor sorang sorang!!!

Boleh si mamat tu dengan macho bagitau kat DJ yang dia yakin perempuan tu mesti dia dapat. Sebabnya dia rasa perempuan tu dah kasi hint, means green light la. Mamat tu tunggu perempuan tu dah 13 tahun.

13 tahun tu.

13 tahun tuuuuuuuuuuuuu.

So DJ pon akan call perempuan tadi bagi tau sikit2 clue pasal ada sorang laki minat dengan dia, and dia yakin sangat yang perempuan tu akan terima lamaran dia secara live satu Malaysia dengar.

Tiba-tiba aku rasa ” Waaaaaaaaaaaaaaa..romentik nya dia”.

Bila perempuan tu dah boleh agak siapa, so DJ tu kasi la dua orang tu bercakap live.

And guess what?

Perempuan tu tolak lamaran laki tadi.

“And dia jawab dia memang tak ada hati langsung kat laki tadi.”

“Dia kawan dengan laki tadi pon sebab dia tak sampai hati tengok kesungguhan laki tadi.”

“Dia cakap even lelaki tadi tunggu sampai 100 tahun pon memang dia tak akan jatuh hati dengan laki tadi”

Aku rasa macam nak termuntah!!

Bergoyang kereta aku  menggelepar sorang-sorang.

Tiba-tiba aku imagine bagaimana muka lelaki tu bila dengar yang perempuan cakap macamtu.

Aku rasa muka laki tadi terus kemek macam nie bila kena reject. Terus mulut kena kunci!!

Romentik biar bertempat.

Wak lu!!!!!

Advertisements

daily news

June 5, 2011

“Hello Nazli aa.

Apa pasal you tada main itu badminton sikalang?

Last Tuesday you pon tara main woo”, katanya Mr Lim yang sedaya upaya bercakap Melayu.

“Aiya, itu hari lu tada call i. Ingatkan you suda tak mau main sama saya”, jawabnya aku bersungguh-sungguh.

“Main woo. Esok you datang la, kita main pukul 8.30 pagi”.

Terus aku bersetuju.

Lately aku gemar bersukan. Sebab dah lama tidak mengeluarkan peluh. Rasanya dah dekat sebulan aku asyik makan tidu saja.

Tubuh aku bukan macam orang lain. Even aku makan sikit saja, dia tetap naik.

Katanya emak aku,” Engkau tu metabolisme kurang, itu yang gemuk tu!”.

Helloooooo  mak, saya bukan segemuk yang disangka okey.

Bulan lepas seorang kawan aku meninggal dunia. Katanya malam sebelum arwah meninggal tu, dia mengadu sakit dada. Malam tu jugak bawa masuk hospital, then pagi itu jugak dia meninggalkan kami dengan seribu kenangan.

Semoga Allah tempatkan arwah Mat Yeen di kalangan orang yang mendapat keberkatan. Amin.

Dan malam Jumaat itu juga, abang aku memberitahu yang kawan nya juga baru meninggal dunia ketika arwah sedang tidur. Innalillah.

Semalam aku ke Janda Baik.

Tempatnya nice macamtu. Tapi kalau untuk berenang memang tak sesuai la since airnya terlampau “dalam”.

Aku just baring saja dalam sungai. Itu pon tak tenggelam jugak.

Kepada sesiapa yang terambil beg plastik bewarna pink, yang ada sudu dengan pisau kat dalam tu, sila pulangkan dengan kadar segera ya. Kat rumah sekarang tinggal satu sudu saja. Itu pon nasib baik aku tak bawa semalam.

Pulangkan!!

Marah nie!!

 

Gambar yang kedua ialah gambar terakhir aku makan nasik lemak menggunakan SUDU di tempat kejadian  sebelum dia dilaporkan hilang. Kepada sesiapa yang terjumpa atau terambil atau mempunyai niat jahat keatas sudu rumah saya, sila lah pulangkan dengan kadar yang segera atau bawalah  ke Balai Polis yang berhampiran dengan kediaman kamu.

Gambar yang ketiga, aku cuba buatkan muka aku macam sudu. At least aku boleh kurangkan situasi tegang dekat rumah yang mengalami krisis masalah kekurangan sudu.

Krisis lagi, masalah lagi.

Darurat.

Pulangkan!!

Aku saspek “dia” ataupun Ina yang keluarkan beg plastik itu dari poket beg aku.

Pulangkan!!

daily news

June 3, 2011

Esok cuti.

Maksud aku esok hari Sabtu. Apa yang nak dihairankan sebab Sabtu memang kebanyakan orang cuti.

Kebanyakan, tapi bukan aku.

Bekerja di company yang berlainan bangsa *mata sepet memang susah untuk dapat yang boleh cuti Sabtu. Bukan tak ada langsung, tapi kalau yang jenis betul-betul old school punya *mata sepet memang macam tu.

No benefit at all. Kerja sebetul-betul kerja.

Memandangkan esok birthday Y.D.Agong, betul-betul jatuh hari Sabtu, memang tadi dekat pejabat, aku langsung tak ada mood nak bekerja. Office lengang since banyak yang cuti.

Aku ambik peluang main daun terup sampai ke petang. Rasa rugi pulak aku tak balik kampung. Plan nak pergi pejabat EPF settlekan pasal duit nak repair rumah, tapi delay lagi. Malas pulak aku rasa nak sangkut dalam jammed dekat faderal tu.

So esoknya kalau ikutkan plan, maybe aku akan ke Janda Baik. Ada apa kat sana aku pun tak sure lagi. Katanya ada air terjun. Ntahla. Macam malas pon ada. Kalau ikutkan percent malas tu, ada dekat dengan 80% dalam diri aku sekarang nak pergi. Since “dia” semangat sangat, aku ikutkan saja. Kalau boleh aku nak tidur saja esok. Dah agak lama rasanya aku tak pernah tidur lambat malam Jumaat dan bangkit lewat hari Sabtu.

Balik saja kerja,maksud aku Sabtu, baru nak lelapkan mata, tengok jam sudah petang. Rushing bersiap untuk keluar dengan “dia”.

Tengok.

Pasal “dia” aku just ikut saja apa yang dia hendakkan.

Maybe “dia” akan kata aku tak ikhlas esok, tapi kalau pasal perkara yang aku hendakkan, aku boleh kata ” Dia Memang Drama Queen”.

Oh ya lupa, aku punya mini cooper dah bertayar baru 4 biji. Rasa confident sikit nak drive jauh-jauh. So next month, aku plan nak tukar bateri pulak.

Semua benda perlu perancangan. Especially kalau yang melibatkan duit.

Aku tak mahu kaya, aku nak dimurahkan rezeki saja.

Amin.

daily news

June 1, 2011

Phewit.

Phewit.

Phewitttttttttt….

Ya Tuhan. Sungguh aku rindu nak menulis. Sungguh sesungguh sungguhnya.

Bila aku baca balik post aku yang lepas-lepas, satu-satu aku buka, oooooo aku rasa macam benda tu semua baru jer berlaku walau dah dekat 2 tahun.

Aku menulis bukan sebab untuk orang lain baca apa yang aku tulis, tapi hanya untuk satu kenangan sebelum aku lupa suatu hari nanti. Nanti bila dah berumur 40,at least aku ada sesuatu untuk ditunjukkan pada anak-anak aku. Itu pun kalau mereka nak baca la.Phew.

Tiba-tiba rasa semangat nak menulis. HAHAHA.

Hope kali ini akan berterusan.

Maybe sebab aku sudah ada keyboard baru.Salah satu sebab aku malas untuk menulis kerana keyboard laptop aku rosak. Huruf S dengan W tekan guna lutut pon still tak keluar abjadnya.

Apa lagi aku nak cerita. Eiii banyak la. Tapi tak tahu mana nak start.

Oh ya. Aku baru saja celebrate Anniversary aku dengan dia yang ke -5 tahun. Then insyallah raya tahun ini aku akan bertunang. Pasal itu lain post aku cerita dengan panjang lebar.

Yang paling penting, hari ini aku masih lagi merajuk dengan dia. Merajuk mungkin sesuai untuk budak-budak , tapi aku hendak jugak cakap yang aku masih merajuk dengan dia. Dia tak nak layan aku. Tapi aku layan apa yang dia nak.
Sungguh tak adil.

Ok lah. Sampai saja disini.
Nanti terover excited. Takut tak dapat tidur malam.