daily news

September 10, 2011

Aku tak suka bila ada perasaan macam nie.

Maksud aku perasaan bila terpaksa meninggalkan sesuatu yang aku rasa selesa, sayang.

Isnin depan aku akan bekerja di tempat baru.

Mungkin rezeki aku hanya di kilang-kilang sahaja. Ya aku terima. Langsung aku tidak pernah mengeluh dengan kurniaan Tuhan walaupun aku sebenarnya lebih meminati bidang kontaktor.

Tadi last day kat office.

Sayu jugak hati terasa.

Teman time sedih, gembira, rokok sekaki ,ponteng sembahyang, makan ,mengumpat, simpan rahsia, ponteng puasa.

2 tahun.

Rasa macam dah lama aku kerja kat sana.

Betol.

Tadi sesi bergambar.

Semua orang aku rasa macam nak peluk.

Mr.Ricky, Mr.Tan Nobita, Chris Lau Sizuka,Dayang Ku Intan, Penyu, Mr.Azmi ‘Mee Kote’, Sabariah, Fong Tiah, Abg Lie Gangster, Abg Zul BabyFace, Abg Azan Bodyguard, Ms Lim Comel-i like, Ms.Ong Crazy Mummy, Jennifer Hot Mama, SCNG Herbalife,Kelvin Yap Imam Muda, Ah Be Audit, Sam Tnay, Peggy Oh Ling, Samantha, Nora Masa Berlalu.

Semua satu geng.

Sumpah aku akan rindukan korang semua.


Daily News

August 17, 2011

Macamana aku nak start.

Erm aku sudah dapat tempat kerja baru.

Dan:-

Aku dah accept dia punya offer letter.

Dan:-

Aku masih sayangkan office lama aku.

Dan:-

Buat aku jadi serba salah sekarang.

Lets start here.

Aku apply kerja baru dalam bulan 4 lepas. Plan nya aku risau takut aku tak dapat increment gaji. Yelah, siapa yang boleh tahan kerja gaji ciput. Semua benda ialah duit sekarang. Aku bukan mata duitan sangat. Duit bila-bila saja Tuhan boleh tarik. Bagi aku cukuplah sekadar untuk keperluan diri aku, emak ayah aku, adik beradik aku.

2 kali aku pergi interview. Sumpah aku rasa memang 50-50 peluang.

Rezeki Tuhan. Aku dapat. Alhamdulillah.

Tapi Tuhan suruh aku tunggu 3 bulan untuk dapat jawapan.

Banyak benda boleh  berlaku dalam 3 bulan.

Aku ingatkan tidak berjaya. Aku ugut bos aku cakap kalau tak naik gaji, aku akan resign. Aku sanggup sambung belajar dari terus kerja. Bila kerja, kita akan ada komitmen tiap2 bulan. Untuk elak dari ada komitmen, jadi student. Fair. Kalau dia naikkan, aku tak akan resign dalam masa setahun.

Bos aku naik kan. Dalam rm800. Alhamdulillah.

Since aku dah tak yakin aku akan dapat kerja baru, aku plan macam-macam dengan bos lama.

Aku mintak dia tambah 2 pekerja, jadikan 5 orang untuk team aku. Aku letak syarat mesti yang cantik saja dia pilih. Dia buatkan. Bulan 9 akan masuk dua orang. Aku dapat juga.

Aku mintak dengan bos aku nak design sendiri susunan meja dalam office since aku akan berpindah ke bangunan baru. Dia bagi green light. Aku lukiskan dan dia bagi approval. Aku dapat juga.

Dulu aku ada class hari Sabtu. Dia tolong adjustkan working hour aku. Aku dapat cuti Sabtu. Dia buatkan. Aku dapat juga.

Kereta aku eksiden. Aku tiada transport. Dia datang ambik aku depan rumah pagi-pagi untuk pergi kerja. Kalau dia sibuk, sanggup dia cari mana-mana orang yang free untuk hantar ambil aku kerja. Dia sanggup buatkan. Aku dapat juga.

Kalau aku datang lambat dalam sebulan, dia tak akan marah bila tengok attendance aku. Dia akan terus sign surat tunjuk sebab aku tanpa banyak soal. Aku lepas dari bad record. Aku dapat juga.

Kalau aku nak listkan kebaikan company lama aku, memang banyak. Even company policy memamg macam tahi, dia sedaya upaya untuk jaga pekerja.

Bukan disebabkan dia ialah Cina. Tiada istilah kaum sebenarnya.

Terima hakikat yang kebanyakan company dalam Malaysia nie kebanyakan Cina yang pegang.

Kalau dia betul sayangkan kaum dia, mana Melayu macam aku nak kerja??

12hb 9 aku akan masuk tempat kerja baru.

Dia tanya apa yang buatkan aku sampai rasa nak resign dari company. Dia cakap aku masih muda. Kumpul dulu pengalaman banyak-banyak. Then keluar dengan status Senior Executive.

Aku pulak asyik fikirkan yang peluang dari company besar tidak akan selalu datang. Aku masih muda, lompat-lompat company tidak rugi untuk cari pengalaman baru.

Aku hanya excited dengan working hour company baru saja. 5 hari bekerja. Benefit lain aku rasa tidak jadi masalah. Setakat medical, aku boleh apply untuk insurans cover.

Sumpah aku sudah confius.

Aku tak tahu mana satu yang aku nak pilih.

Surat sudah sign.

Surat resign sudah hantar dengan bos lama.

Aku baru nak kenal-kenal orang dekat office lama.

Ya. Memang aku happy kerja sana.

Kalau aku boleh undur masa.

Aku akan fikir betul-betul.

Sekarang aku sudah rasa menyesal.

Ya Allah. Kalau betul pilihan aku, Engkau berkatilah urusan aku. Permudah kanlah urusan aku.

Kalau salah, Engkau berilah petunjuk.

Amin ya Allah.

 


daily news

June 13, 2011

Tadi kan masa otw aku balik kerja, aku suka dengar radio Fly.fm.

Sebabnya kalau pukul 5.30 petang camtu, ada segmen untuk orang-orang yang single, orang yang kena rejeck,orang yang kurang keyakinan diri, untuk proposed their love to admirer.

Ada yang sangkut. Yang itu biasa la. Tak pelik pun.

Kalau bab yang kena reject tu, ada satu kali tu aku dengar, memang aku gelak macam setan dalam kereta. Aku rasa macam aku nak keluar dari kereta time tu jugak, lari dekat traffic light, lepas tu aku nak terajang orang yang bawak motor sorang sorang!!!

Boleh si mamat tu dengan macho bagitau kat DJ yang dia yakin perempuan tu mesti dia dapat. Sebabnya dia rasa perempuan tu dah kasi hint, means green light la. Mamat tu tunggu perempuan tu dah 13 tahun.

13 tahun tu.

13 tahun tuuuuuuuuuuuuu.

So DJ pon akan call perempuan tadi bagi tau sikit2 clue pasal ada sorang laki minat dengan dia, and dia yakin sangat yang perempuan tu akan terima lamaran dia secara live satu Malaysia dengar.

Tiba-tiba aku rasa ” Waaaaaaaaaaaaaaa..romentik nya dia”.

Bila perempuan tu dah boleh agak siapa, so DJ tu kasi la dua orang tu bercakap live.

And guess what?

Perempuan tu tolak lamaran laki tadi.

“And dia jawab dia memang tak ada hati langsung kat laki tadi.”

“Dia kawan dengan laki tadi pon sebab dia tak sampai hati tengok kesungguhan laki tadi.”

“Dia cakap even lelaki tadi tunggu sampai 100 tahun pon memang dia tak akan jatuh hati dengan laki tadi”

Aku rasa macam nak termuntah!!

Bergoyang kereta aku  menggelepar sorang-sorang.

Tiba-tiba aku imagine bagaimana muka lelaki tu bila dengar yang perempuan cakap macamtu.

Aku rasa muka laki tadi terus kemek macam nie bila kena reject. Terus mulut kena kunci!!

Romentik biar bertempat.

Wak lu!!!!!


daily news

June 5, 2011

“Hello Nazli aa.

Apa pasal you tada main itu badminton sikalang?

Last Tuesday you pon tara main woo”, katanya Mr Lim yang sedaya upaya bercakap Melayu.

“Aiya, itu hari lu tada call i. Ingatkan you suda tak mau main sama saya”, jawabnya aku bersungguh-sungguh.

“Main woo. Esok you datang la, kita main pukul 8.30 pagi”.

Terus aku bersetuju.

Lately aku gemar bersukan. Sebab dah lama tidak mengeluarkan peluh. Rasanya dah dekat sebulan aku asyik makan tidu saja.

Tubuh aku bukan macam orang lain. Even aku makan sikit saja, dia tetap naik.

Katanya emak aku,” Engkau tu metabolisme kurang, itu yang gemuk tu!”.

Helloooooo  mak, saya bukan segemuk yang disangka okey.

Bulan lepas seorang kawan aku meninggal dunia. Katanya malam sebelum arwah meninggal tu, dia mengadu sakit dada. Malam tu jugak bawa masuk hospital, then pagi itu jugak dia meninggalkan kami dengan seribu kenangan.

Semoga Allah tempatkan arwah Mat Yeen di kalangan orang yang mendapat keberkatan. Amin.

Dan malam Jumaat itu juga, abang aku memberitahu yang kawan nya juga baru meninggal dunia ketika arwah sedang tidur. Innalillah.

Semalam aku ke Janda Baik.

Tempatnya nice macamtu. Tapi kalau untuk berenang memang tak sesuai la since airnya terlampau “dalam”.

Aku just baring saja dalam sungai. Itu pon tak tenggelam jugak.

Kepada sesiapa yang terambil beg plastik bewarna pink, yang ada sudu dengan pisau kat dalam tu, sila pulangkan dengan kadar segera ya. Kat rumah sekarang tinggal satu sudu saja. Itu pon nasib baik aku tak bawa semalam.

Pulangkan!!

Marah nie!!

 

Gambar yang kedua ialah gambar terakhir aku makan nasik lemak menggunakan SUDU di tempat kejadian  sebelum dia dilaporkan hilang. Kepada sesiapa yang terjumpa atau terambil atau mempunyai niat jahat keatas sudu rumah saya, sila lah pulangkan dengan kadar yang segera atau bawalah  ke Balai Polis yang berhampiran dengan kediaman kamu.

Gambar yang ketiga, aku cuba buatkan muka aku macam sudu. At least aku boleh kurangkan situasi tegang dekat rumah yang mengalami krisis masalah kekurangan sudu.

Krisis lagi, masalah lagi.

Darurat.

Pulangkan!!

Aku saspek “dia” ataupun Ina yang keluarkan beg plastik itu dari poket beg aku.

Pulangkan!!


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.